Jūros gėrybių rizotas receptas

Jūros gėrybių rizotas

…arba Risotto Alla Marinara Con Verdure itališkai… Gurmanams… Ne kasdienai… Reikia valgyti lėtai ir su daug balto vyno.

Prie recepto parašyta, jog autorius Gennaro Contaldo šį receptą skiria Giardiniello restoranui, esančiame Minori kaimelyje, kuriame lankytojai vaišinami nuostabiu maistu nuo 1955-ųjų. Šis patiekalas autoriui primena vaikystės vasarų vakarus, kai jis kartu su mama eidavo valgyti vėlyvos vakarienės, ruoštos to restorano savininkės Nunziatina.

  • Įvertinimas: 10/10 Puikus, nekasdienis, atostogomis ir jūra kvepiantis patiekalas. Be galo kvapnus, ryškaus vyno skonio.
  • Sudėtingumas: Yra ką nuveikti – reikia bent jau vieno pagalbininko. Na, jeigu darai pirmą kartą. Antrąkart galima, manau, susisukti ir greičiau.
  • Šaltinis: Recepto autorius – Gennaro Contaldo. Receptą radau sefovirtuve.lt puslapyje.

4-6 rizoto porcijoms reikės:

  • 1 litro daržovių sultinio (jeigu naudojate kubelį, apytiksliai reikės 2,5 kubelių)
  • 600 g midijų kiaukutuose
  • 600 g moliuskų kiaukutuose
  • 150 g neišlukštentų krevečių
  • 150 g mažų kalmarų, supjaustytų juostelėmis
  • 1 nesusmulkintos česnako skiltelės
  • 7 valgomųjų šaukštų extra virgin alyvuogių aliejaus
  • 1 nedidelio balto svogūno, susmulkinto
  • 1 nedidelės morkos, susmulkintos iki mažyčių gabalėlių
  • 200 g cukinijos, labai labai smulkiai supjaustytos
  • 200 g raudonosios paprikos, taip pat labai labai smulkiai supjaustytos
  • 400 g Arborio risotto rūšies ryžių arba kitokių, skirtų būtent rizotui
  • pilnos taurės balto vyno
  • 50 ml grietinėlės
  • druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • didelės saujos šviežių petražolių, susmulkintų

Jūros gėrybių rizoto paruošimas

  1. Gerai išvalykite ir šaltu vandeniu nuplaukite kriaukles – pašalinkite nuo kiaukutų visą augmeniją. Geriausia tai padaryti metaliniu bulvių skustuku ar netgi kažkuo panačiu į ta įrankį kojų padams trinti, kuris ypatingai buvo paplitęs sovietmečiu.
  2. Paruoškite arba pakaitinkite sultinį.
  3. Didelėje keptuvėje įkaitinkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, įmeskite česnako skiltelę ir pakepinkite minutę. Tada sudėkite moliuskus ir midijas ir viską kepinkite ant didelės ugnies keletą minučių, uždengę dangčiu. Kai kriauklelės atsidarys, nukelkite keptuvę nuo ugnies, išimkite kriaukles ir padėkite į šalį atvėsti. Likusį kvapnų skystį supilkite į indelį ir taip pat padėkite į šalį.
  4. Kai kriauklelės šiek tiek atvės, išlukštenkite jas, pasilikdami kelias saujas dėl grožio ir linksmumo patiekale – kad turėtumėte ką gliaudyti. Jei begliaudydami radote neatsidariusią kriauklelę – ją išmeskite, nes reiškia, kad prieš kepimą ji jau buvo negyva, ir valgyti jos negalima.
  5. Kai visas kriaukleles išlukštenote, įkaitinkite toje pačioje keptuvėje 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite kalmarus ir kepkite 4 minutes. Tada sudėkite krevetes, išlukštentus moliuskus bei midijas ir viską kepkite dar minutę. O tada viską išgriebkite ir padėkite į šalį.
  6. Pasiruoškite labai didelę keptuvę, joje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pakepinkite svogūnus bei morką. Tada suberkite ryžius ir viską pakepinkite dar minutę, viską pastoviai maišydami, kad ryžiai neprisviltų. Supilkite vyną ir viską kepkite ant vidutinės ugnies iki tol, kol vynas susigers ir išgaruos. Tada supilkite trečdalį sultinio, ir viską ištisai maišykite tol, kol liks nedaug skysčio, tuomet įpilkite dar šiek tiek sultinio, ir vėl maišykite. Tą patį kartokite tol, kol sunaudosite visą sultinį.
  7. Tada supilkite grietinėlę, likusį skystį nuo moliuskų bei midijų, sudėkite cukiniją ir papriką, jūros gėrybes ir viską toliau virkite, pastoviai maišydami, kol gausite gražų rizotą su šiek tiek padažo.
  8. Galiausiai rizotą papipiruokite, sumeskite ant viršaus likusias kriaukleles ir, subėrę pusę kiekio petražolių, viską iš lėto pamaišykite.
  9. Patiekitę patiekalą: padalinkite rizotą į lėkštes ir apibarstykite kiekvieną porciją likusiomis petražolėmis.
  10. Užsigerkite būtent tuo vynu, kurį pylėte į rizotą.

Skanaus!

Susiję įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *